Fondsupdate: Actief Offensief Fonds - Remember, come back in september

Het beursgezegde van “Sell in May and go away” is weer eens niet opgegaan. De afgelopen maanden waren zeker voor de Amerikaanse beurzen (als je gewoon long zou beleggen) prima en dus na mei zijn de beurzen “vrolijk” verder gestegen. Dit was overigens geheel tegen onze verwachting in, dat de Amerikaanse beurzen het ondanks: de politieke schandalen rond Trump, de handelsoorlog, oplopende rente in de VS, de Brexit problemen, de problemen in de EM, de Italiaanse politieke situatie, etc. het goed zouden doen. De Amerikaanse beurzen zetten dus ondanks de vele economische zorgen en problemen hun opmars gewoon door.

Begin september was er zeker in Europa een correctie gaande, maar gedurende de maand herstelde de beurzen gewoon weer en zette deze correctie dus weer niet door. Wij hadden in zowel Europa als in Amerika ingespeeld op een correctie (een daling) die weer eens niet kwam en hadden daardoor een langzaam maar zeker pijnlijk wordende afschrijving van posities die omlaag gericht waren. De september put posities expireren op een verlies. In de indices ging het dus niet goed.

Single stocks

In Tesla hadden we een short positie. Maar ondanks mogelijke aanvaring met Amerikaanse SEC over twitter berichten van topman over een vermeende overname op 420 USD die uiteindelijk gelinkt was aan druggebruik, ook Tesla was weer omhoog. Wat er nu slechter is een topman van een beursgenoteerd miljarden bedrijf die stoned is of een mogelijke boete? Voor de beurs was dit begin september eerst een risico, maar later in de maand was dit voor de markt totaal geen probleem en herstelde Tesla weer. Echter aan het einde van de maand sloeg het bericht alsnog in als een bom en door de koers omlaag. Als speculant zijn dit soort bewegingen moeilijk volgbaar en waren de posities bij ons dus klein. Nu hadden we tegenover de short een long in Daimler en dit fonds ging ineens omlaag op een winstwaarschuwing van concurrent BMW, alsmede op de handelsoorlog. Zo zie je maar; je kunt als bedrijf heel winstgevend zijn en binnenkort meer elektrische modellen hebben dan Tesla en toch in koers omlaag gaan.

Het typeert het manisch depressieve karakter van de beurs en wij houden dus rekening met een reactie in oktober. Een slechte beurs maand kan ons hele jaar weer goed maken. Maar leuk is zeker anders…

Contact

For Tomorrow

Emmastraat 54

1213 AL Hilversum


Tel: +31 [0]35 3035690

Email: info@fortomorrow.nl

Open:
Ma t/m vr: 09.00 - 17:30uur