Fondsupdate: Actief Offensief Fonds - Oktober/November 2018

In de maand oktober hadden we eindelijk de beweging waar we al langer op anticipeerde, de AEX daalde die maand met ruwweg 4 procent. Door onze short posities steeg het Actief Offensief Fonds met iets meer dan 4 procent en daarmee bewees het fonds een superieur Bearfund te zijn. Het enige punt is dat dit weer iets is wat we als fonds eigenlijk niet probeerde te zijn. Immers als Bearfund kan je niet positief zijn en ja, we zijn voor nu en de komende maanden Bearish. Maar we wilden ook altijd de flexibiliteit hebben om weer long te gaan als het hard gedaald is.

Ook denkt u wellicht gezien de totaal performance van het fonds over lagere tijd daar is weinig superieurs aan, maar als Bearfund waren we dit dus zeker als we het Actief Offensief vergelijken met andere echte Bearfund fondsen. Zij waren net als wij omlaag gericht en hadden het dus veel slechter gedaan over de afgelopen tijd wat een goede beurs tijd was. 

Maar los van onze markt positionering als fonds even terug naar oktober en de reden van de daling: er was in oktober nervositeit rond het komende cijferseizoen. De cijfers het komende kwartaal zullen wel goed zijn, maar de vooruitzichten voor 2019 (de komende kwartalen) zijn als het belastingeffect is weggeëbd waarschijnlijk minder goed. Ook wordt de rente steeds meer een alternatief voor investeerders. We zagen dan ook door de rente en verwachtingen over de toekomst, juist de aandelen die eerder het hardst gestegen zijn, nu ineens hard corrigeren. Hierbij moeten we goed beseffen dat de stijging van de indices in de VS, maar door een zeer beperkte groep gedragen is. Het zijn de Apple’s, Amazon’s en andere FAANGS dus cloud en social media aandelen die de boel naar extreme niveaus hebben getild. Dus als deze kleine groep daalt kan het hard gaan in de indices.

De Italiaanse begroting

In Europa was er de afgelopen maand veel gesteggel over de Italiaanse begroting. In november moesten de Italianen met een door de EU goedgekeurde begroting komen. Zowel Italië als de EU kunnen zich niet veroorloven dit verder te laten escaleren, maar ook kunnen beide partijen niet zonder slag of stoot akkoord gaan. Er moet alleen al voor de achterban een gevecht geleverd worden. Op het moment van schrijven is er nog steeds geen overeenkomst over de begroting. De verwachting is dat als de begroting een feit is dan gaan de yields op Italiaanse staatsobligaties weer omlaag en kan er weer rust komen.

De Amerikaanse Mid term verkiezingen

Een ander punt van onrust is de Amerikaanse congres- en Senaatsverkiezingen (Mid terms) dit was op 6 november. Deze verkiezingen werden hard gespeeld met het nodige moddergooien. De vraag was of Trump in het zadel bleef en hoe sterk zijn macht was en zou worden dit maakte beleggers in oktober onzeker.

Handelsoorlog VS – China

Een volgende onzekerheid was dat begin oktober er even de hoop was dat China en de VS snel een handelsdeal gingen sluiten. Dit zorgde voor een tijdelijke opleving, maar die hoop op een snelle oplossing was in oktober ook weer even weg. De Chinezen zetten de troefkaarten in zijnde de financiering van de Amerikaanse staatsschuld (via Staatsobligaties) en de import van Amerikaanse landbouwproducten.

De Brexit deal

De Europese unie lijkt steeds meer op het spreekwoordelijke Hotel California (Je kunt er wel in, maar je kunt er nooit uit). Het is nog steeds een puinhoop bij de Britse Exit. Je krijg wel de indruk dat er steeds wat kleine vorderingen zijn, maar het blijft heel diffuus. Voor zowel de Britten als de EU is het noodzakelijk dat er een nette deal komt, maar niks is zo ingewikkeld als de politiek. 

In dit macro economische geweld waren er de oplopende volatility en de val van de FAANGS die het positieve resultaat van het fonds bepalen. Helaas is er per de 12de november een laatste handelsmogelijkheid geweest. Het Actief Offensief Fonds is teneinde, voor mij als geestelijke vader een triest moment helemaal omdat ik het gevoel heb dat we dicht voor de nieuwe crisis zitten.

Ik sluit dan ook af met de beroemde woorden: wees voorzichtig daarbuiten, want het is een jungle.  

Contact

For Tomorrow

Emmastraat 54

1213 AL Hilversum


Tel: +31 [0]35 3035690

Email: info@fortomorrow.nl

Open:
Ma t/m vr: 09.00 - 17:30uur