Column: No Black Friday for me

Nu was je als beer vroeger blij met de gedachten aan de Black Friday, een vrijdag in oktober 1989 (als ik me niet vergis) waarbij de Dow Jones omlaag dook. De val was enigszins vergelijkbaar was met die van Black Monday in 1987. Maar dat was vroeger. Tegenwoordig is Black Friday de dag dat iedereen koopjes gaat uitzoeken in winkels en bij bedrijven. Je wordt doodgegooid met banners, folders, e-mails kortom opdringerige commercie en dus mensen die daar op in gaan en naar de winkels gaan. Op zichzelf gezien prima maar juist vrijdag moest ik bij Beursplein 5 in Amsterdam zijn voor een afscheid van een markante beursman.

Eigenwijs als ik ben, ging ik met de auto de stad in. Een grotere fout dacht ik niet te kunnen maken. Maar mijn volgende slechte eigenschap, gemakzucht (of naïviteit), zorgde dat ik ging parkeren direct naast beursplein … dus ook nog eens in de Bijenkorf garage, die vol stond met koopjesgekken. Het resultaat was dat ik meer dan een uur er over deed om allen al de garage uit te komen, kan je nagaan hoe lang het duurde voordat ik de stad uit was en weer thuis was. Je kunt nog beter een tradingstop (tijdelijk geen handel) hebben tijdens een crash, dan de stress van het tripje centrum van Amsterdam. Maar het beschrijft wel mijn Black Friday gevoel.

Uitverkoop op de beurs?

Als we dan toch koopjes aan het jagen zijn dan zou ook te verwachten zijn dat we koopjes jagen op de beurzen, toch? Maar nee, een hele rits goedkope aandelen werd alleen maar goedkoper. Een voorbeeld?

Dit is een mooi voorbeeld van een aandeel dat met een behoorlijke korting te krijgen is. Tuurlijk fundamenteel zijn er wat dingen veranderd en is het minder goedkoop dan je op eerste idee denkt, maar de koers is dan ook fors teruggevallen. Ik ga long in dit aandeel en ga ervanuit dat de steun wel houdt.  We houden dan ook wel een stoploss aan voor het geval het onverhoopt mis gaat met de wereldkampioen van de F1.

Pair Trade Tesla?

En voor wie niet long durft in Europese auto aandelen, kan het een idee zijn om een pair trade aan te gaan met Tesla. We gaan dan Tesla short tegen over de long in Daimler. Tesla is een extreem duur aandeel en zou gezien de concurrentie al lang omlaag moeten gaan. Natuurlijk, de wereld is gek dus we doen het  met een stoploss in Tesla op USD 355. Ook zou je kunnen wachten op het Twindicator short signaal door een slot onder de 323,57 USD.

 

Bang voor Fang aandelen

Toen ik een jaar geleden al riep dat we voorzichtig moesten zijn met FANG aandelen werd ik voor gek verklaart, maar nu durft helemaal niemand zich meer te wagen aan de FANG’s. Toch geloof ik niet dat het helemaal over is  met de FANG’s.

Facebook geen Bitcoin

Zo zijn de Social media aandelen zoals Facebook behoorlijk hard gedaald. We hebben een soort van halvering gezien en nu kan ik als beer zeggen dat deze daling een mooi begin is. Maar daarvoor ben ik te recalcitrant en geloof ik ook niet dat alles direct naar de Filistijnen gaat. Facebook heeft een toegevoegde waarde en loopt voorop in Big Data en heeft meerdere platformen.

Amazon is ook een aandeel wat al jaren extreem duur is en nu eindelijk gedaald is. Maar ondanks dat ik voor het aandeel nog steeds extreem flauw ben voor de langere termijn, zou ook hier toch te verwachten zijn dat we even bij een tijdelijke steun zouden moeten zijn.

Netflix maken we de hoofd schouder ineens af?

Ook voor Netflix zou ik zelf een rekening willen houden met een tijdelijk steun. Natuurlijk kunnen we ook ineens de hoofd schouder afmaken. Maar daar ben ik als oude beer te vaak getergd door die stieren en geleerd dat het zelden in 1 keer gebeurd.

 

Ook het aandeel Google heeft een horizontale steun. Dus ja ook deze short is tijdelijk dicht.

De AEX zou ook van de Brexit plannen kunnen profiteren en even opveren. Echter hebben we natuurlijk verkoopsignalen en moeten we even voorzichtig blijven, maar het zou raar zijn als de bulls zich direct helemaal over zouden geven.

De Duitse Dax heeft net als de AEX nog steeds verkoopsignalen maar ook hier hou ik rekening met een tijdelijk herstel.

Dow Jones precies op (of eigenlijk onder) steunlijn. Maar gek genoeg verwacht ik ook hier richting het einde maand wat steun.

Nasdaq natuurlijk extreem negatief maar ook hier kunnen we best een tijdelijk herstel zien.

Ben ik extreem positief voor de komende tijd? Nee, maar ik hou rekening met een tijdelijk herstel. Na dit herstel kunnen we weer prima short.

 

– Geschreven door: Cees Smit.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Contact

For Tomorrow

Emmastraat 54

1213 AL Hilversum


Tel: +31 [0]35 3035690

Email: info@fortomorrow.nl

Open:
Ma t/m vr: 09.00 - 17:30uur